藝人蘇玉華跟男友潘燦良出席著名編劇家杜國威(杜Sir)的水墨畫展,席間蘇玉華被主持人問到最想哪部合作的戲劇作品,成杜Sir畫筆下的創作靈感?她表示:「《我和春天有個約會》,嗰隻藍色蝴蝶好深刻。」隨即杜Sir送上畫作回禮,蘇玉華一見到畫中有隻藍色蝴蝶,興奮跳起大叫,二人果然心有靈犀!

 

受訪時蘇玉華驚嘆指雖然跟杜Sir合作多年,但從不知道對方畫技精湛,充滿藝術天分:「以為佢寫劇本叻,覺得上天好唔公平,畀咗咁多好嘢佢!佢人好、心地好、又善良,係我一生遇到最好嘅人!」

杜Sir表示與蘇玉華情同父女,再接話因過去創作了超過百部舞台劇、電影,想抖抖故重拾畫筆:「每晚10點半畫到3點,最有靈感嘅時間,第二日晏晝1點起身再畫。」

之後他突然轉話題笑指潘燦良不會喜歡虛偽的人,曲線大讚蘇玉華,問到杜Sir曾開口催婚?他說:「佢哋過咗漫長歲月,就好似我畫嘅蓮花咁清高!(佢哋遲啲結婚會畫幅畫做禮?)係要結我好快就畫到,但佢好難搞,真係戥哥哥仔心急!」蘇玉華笑說:「其實係我心急,我等緊呀,哈哈!」杜Sir大讚說:「佢有齊所有條件,如果唔係呢段感情點會咁耐。」

 

 

(on.cc)