唔少女士都有經常性疲勞、骨質疏鬆嘅症狀。要改善呢種症狀,一樣植物就可以幫到你!

之唔係就係蘆筍囉!營養豐富蘆嘅筍,有7大健康益處,極低熱量助減重、抗衰老、抗疲勞等。炎炎夏日更喺當造的時候,綠蘆筍,白蘆筍和紫蘆筍,味清色翠,口感爽嫩,綠蘆筍的營養價值比白蘆筍高,而紫蘆筍更有天然的甜味,洗乾淨後刨薄片鮮吃最佳。

各種烹飪方式,煮、燒、蒸、烤和炒都可應用在蘆筍上,做成沙律、焗蛋餅、意大利麵和清炒,唔只是配菜,就咁煮熟加d芥末更風味十足。蘆筍營養十分豐富,含有豐富的葉酸、鉀、纖維、維他命B6、A、C及K等,維他命A屬脂溶性,因此蘆筍宜用油快炒保存更多營養。

但要注意,有三類人喺唔適宜食㗎:

1.有血管問題人士:蘆筍維他命k豐富,但過量食用,可導致體內有過多凝血因子,容易令血管形成血塊,或出現血栓徵狀。

2.痛風患者:蘆筍中的嘌呤相對較高,經過體內代謝會形成尿酸,容易誘發痛風。

3.脾胃虛寒者:蘆筍味甘、寒,清熱生津。但脾胃虛寒者慎食,避免腹痛肚瀉。

要注意喇!