「慈善伶王」新馬師曾鄧永祥太太洪金梅(祥嫂)最近因肺癌逝世,享年73歲。

祥嫂生前好友黃夏蕙現時身在美國,受訪時表示對痛失摯友感到非常傷心!

去年11月兩人曾一起探望兩度中風暴瘦的影壇四大惡人李兆基,可惜他上月因肝癌離世,終年69嵗。當時祥嫂還很精神,臉色紅潤。

 

並指祥嫂在去年十月曾向她透露遺願…

「祥嫂話永祥苑入面有棵荔枝樹,如果有日佢走咗,希望葬喺呢棵荔枝樹下面。佢一早搵咗呢個位,好鍾意呢個位,就算死咗都可以一直住喺永祥苑同祥哥一齊。」

她表示當時還叫祥嫂別亂說話:「祥嫂話總之佢就有咁嘅心願,如果有日佢唔喺度,就叫我幫佢講出嚟,祥嫂仲話『永祥苑係我永遠嘅歸宿,係同祥哥一齊嘅地方,我唔係講笑㗎!』」黃夏蕙直言希望祥嫂的子女能達成母親的遺願,讓她安葬在荔枝樹下。

黃夏蕙又指當時與祥嫂傾談時,曾勸對方搬離「永祥苑」:「因為嗰度附近有電纜,會影響佢身體,我勸佢不如搬去酒店住,但佢拒絕,佢好愛祥哥,話要同佢一齊。」

由於永祥苑內有很多祥哥的遺物,也有夫婦二人的物品和畫像,祥嫂十分喜歡該處,並曾花千萬裝修住所及種了不少果樹,更曾打算將「永祥苑」建成祥哥展覽館或紀念館,讓戲迷緬懷祥哥生前的輝煌事迹或拜祭偶像。

 

 

 

 

 

 

 

 

(綜合報道 / on.cc)