曾唱出不少膾炙人口名曲的張德蘭,和西九戲曲中心顧問小組主席,上周二(21日)舉行了結婚31周年慶祝宴。

席間,楊偉誠深情剖白深愛太太的原因,他說:「我哋拍咗13年拖至結婚,啱啱認識德蘭時,佢只得16歲,我當時喺無線做助理編導,啲人覺得冇前途,加上我性格火爆,冇人信我會事業有成,而且會對德蘭好,惟一係德蘭對我好信任,所以我一生都愛佢。」

至於德蘭眼中的楊偉誠又是一個怎樣的丈夫呢?她甜蜜的說:「既努力又好學,對我又好好,夫妻相處咗31年,我一直過得好開心。」楊偉誠則以「小籠包」理論形容兩人相處之道…

「婚姻就好似食小籠包,一定要小心經營,而家我每日都追求緊佢。好似小籠包,皮薄,內中有燙,兩個人雖然愛對方,但相處係另一回事,一唔小心,好易整爛個皮。」德蘭一路聽一路點頭,表明完全同意老公的見解,她補充說:「每個人都有優點同缺點,要學識欣賞對方嘅優點,包容對方嘅缺點,呢個至係夫妻相處之道。」

31年的婚姻生活中,難免會出現風波,例如某一方可能會出現傾慕者,但張德蘭和老公都堅拒誘惑,楊偉誠笑說:「我係絕緣體,只要我唔想過電,人哋點都進入唔到你個心。我同德蘭有共同信仰,大家都尊重婚姻承諾。」

楊偉誠更踢爆德蘭是「嫦娥」,他笑言:「日哦夜哦,但係,有一次,佢自己一個飛加拿大登台,一去就十幾日,頭兩日我冇王管,一次過將屋企啲薯片、公仔麵拎出嚟食晒,半夜三更又唔瞓,開心到不得了。但係,自由嘅快樂感覺只係維持咗兩三日,日子一長,打電話又搵唔到佢,我竟然覺得好寂寞,好唔習慣。直到佢返到香港,一見到佢,一天都光晒!之後我就好珍惜有佢相伴嘅時光。」

對張德蘭的愛,楊偉誠亳不掩飾,他深情的說﹕「以後嘅日子,我只願執子之手,與子偕老!」德蘭即依在老公懷中,然後甜笑着說﹕「我愛佢一生一世。」

下月,夫婦二人便會展開結婚紀念慶祝之旅,先到巴黎和倫敦,8月再到北京,9月到土耳其,盡情享受二人世界。

 

 

 

 

(綜合報道 / appledaily)