港產電影《P風暴》即將上映,鄭嘉穎在戲中飾演廉政公署首席調查主任程德明,與古天樂飾演的陸志廉是拍檔,嘉穎說:「老實講,戲肉喺監獄裏面,我係負責裏應外合(古仔),戲唔喺我身上。」

由電視跳出大銀幕,雖然不是主角,但嘉穎仍樂在其中:「我哋嗰個年代,係好希望上大銀幕,呢兩年拍多咗。我同古仔之前喺《L風暴》合作過,反而阿峯(林峯)好耐冇合作,上一次係15年前TVB(電視劇《Yummy Yummy》),今次好開心,幾好吖,大家冇穿冇爛,15年後又再會。喺另一個場合,大家都成長咗,我就老咗啲啦,哈哈,又唔可以講默契,但大家舒服。」

嘉穎透露今次演出挑戰體能極限,為營救周秀娜,要在球場跑足一日,又要上天下海,他說:「喺狹窄嘅直升機艙內打鬥,都幾考工夫,但原來我哋身手仲得,因為平時有做運動。」他直言拍戲一點也不辛苦:「拍完電視劇出嚟,拍電影一啲都唔會話辛苦,起碼有得瞓覺。試過拍《葉問外傳:張天志》,一場戲拍兩個幾、三個星期,真係精品,每個鏡頭都要perfect,但電視就壓縮,總之今日要拍晒個schedule。」

嘉穎直言現在會揀工作,豪言即使價錢理想,但要離開香港超過四個月,都不會接拍。原因好簡單,因為多了一位賢內助、多了一位孩子、多了一個家。

嘉穎提起剛滿月的囝囝鄭承悅,即會心微笑,他說:「慶幸我現在先有小朋友,而唔係十年前,因為以前冇luxury話唔去,現在我可以話我afford得到。因為我好想睇住佢成長,現在係我嘅第一位。以前自私啲放自己喺第一位,現在會將自己越退越後,每樣出發點都唔係為自己。外父改囝囝個名叫承悅,就係希望有承諾令佢開心,唔想佢有一個唔開心嘅童年。」

Grace陳凱琳是嘉穎第一個願意公開其女朋友身份的女人,最後更成為老婆。問到是否一見鍾情?嘉穎用肯定語氣說:「我哋唔係,係日久生情。外界唔睇好?我不嬲唔理,我又冇壓力,只覺得啱嘅時候做啱嘅事,適當時候做適當嘅事。」

Grace有甚麼好?嘉穎笑說:「喺我心目中,佢樣樣都好,唔係點會娶佢做老婆!」嘉穎在婚禮上的誓詞說過:「10年前,我曾與媽媽說過『我大概都唔會結婚喇』,直至遇上陳凱琳,一切都變咗!」

嘉穎解釋:「以前我阿媽耐唔耐就問一次,耐唔耐又問我一次,有次問到我唔答唔得,咪同佢講『我未必會結婚喇,媽咪』佢反應係呆咗,好唔開心,婚禮上我講番呢件事,我都唔好意思令佢唔開心咗咁耐。其實每個人命運不同,所以我覺得大家唔問阿峯,佢都會有自己主意,遇到啱嘅人,啱嘅事就會發生。」

家庭是首位,嘉穎自言不介意由老婆管屋企財政,他笑說:「佢之後拍唔拍嘢就由佢自己揸主意,向來都係我主力搵錢。不嬲都係佢嘅錢就佢嘅錢,我嘅錢就係大家嘅錢,做老公應該係咁。」他自言已與Grace有共識,不會做怪獸家長。

問到可贊成囝囝將來入行做星二代?他說:「最好唔好,辛苦,呢行飯唔易食。」但當年鄭媽媽也反對嘉穎入行,嘉穎暗笑說:「係,但我『狼戾』啫。而家睇BB脾氣都似我,其實如果佢將來好想做呢行都冇辦法,但唔鼓勵,我係會鼓勵佢發揮自己潛能,有人係讀書、運動、唱歌、做戲,等佢自己發掘,大個自己決定。」

問到會否追個女,湊成「好」字?嘉穎說:「暫時應付咗皇上先,佢已take up咗我哋所有時間,遲啲再諗。」

(apple daily)