現年97歲的賭王何鴻燊,自去年尾一直入住養和醫院,11月生日時也在醫院中度過,有消息指賭王近日身體轉弱,需留院轉往深切治療部(ICU)。

昨日四房成員輪流現身醫院探望他,下午5時許,二房何超鳳匆匆步入醫院,約半小時後,三太陳婉珍亦獨自到達,未幾身穿運動服的何超蓮前來會合,初時趕忙上房未有接受訪問。

而黃昏時分,長房孫女何家華急急腳到場。三太和超蓮逗留約1小時雙雙離開。

問到賭王留醫ICU一事,三太一臉愕然,身旁的超蓮即代答:「佢唔係,佢休養啫,我哋過嚟𢭃利是,新年嘛。」

至於四太梁安琪約晚上9時抵達,問到有關賭王的病況時,她只說:「冇乜嘢,我嚟拜吓年。」然後便往探賭王。另外,何鴻燊長房女兒何超賢接受電話訪問,亦稱早前曾到醫院探望爸爸:「爸爸耐唔中都會出入醫院,應該冇乜嘢,屋企人緊張佢都會送入醫院,都入咗一排。(幾時出院?)要問醫生意見。(大孫女何家華都有去探爺爺?)佢喺倫敦住,放假都會返嚟探大家。」

消息傳出後,眾多傳媒擁到醫院等候。

賭王何鴻燊於09年,在四太梁安琪淺水灣道4號寓所跌倒,撞傷頭部,送院接受腦部手術,在港安及養和醫院養病半年才出院,之後由二、三及四房輪流照顧,近年賭王大部份時間留在養和休養,已絕跡公開場合。

(on.cc/apple daily)