一連20場的劉德華「My Love Andy Lau劉德華World Tour」,月初舉行,相隔八年再踏紅館舉行跨年演唱會,相信好多fans都好期待。

不過華仔唱到第14場,甫開場唱歌已明顯聲沙沙,唱至第三首歌時已開始走音,及至吊在半空唱第四首歌時,突然停下來,對觀眾說:「我真係唱唔到,唔好意思,對唔住!」之後喊着說:「醫生建議我唔好唱……要停止喇!」要腰斬個唱,而且華仔仲失望到喊,唔好話華仔,相信所有人睇到都心痛。華仔在紅館內無奈宣佈消息後,向歌迷鞠躬,再轉身返回後台。

相關新聞:【舒淇楊千嬅等藝人齊集氣 劉德華演唱會最新消息】https://goo.gl/i3vH91

昨晚一眾藝人如任達華夫婦、舒淇、胡杏兒都有去華仔捧場,可惜華仔喺台上唱咗3、4首歌後,就同觀眾講:「真係唱唔到,唔好意思!」之後,華仔又表示自己喉嚨痛,醫生亦有叫佢唔好唱,華仔就開始喊,坐在觀眾席的妻子朱麗倩也忍不住落涙,而舒淇亦有喊。至於昨晚有去睇爸爸演唱會嘅華仔囡囡劉向蕙,就先行離開觀眾席,在場fans雖然失望,但就好支持華仔呢個決定,而睇見華仔喊,都大叫「華仔唔好喊!」

劉德華在演唱會途中,向觀眾說:「醫生建議我唔好唱,但我真係唔捨得。我唔想大家聽我呢把聲聽成個concert,但我冇辦法,所以我唱埋呢隻歌(《如果有一天》),要停止喇!善後嘅工作我會慢慢交代返,希望我盡最大努力唱完呢隻歌,亦都希望你哋陪我一齊唱。要同大家道歉,多謝你哋,你哋要畀多次掌聲你哋自己!」然後唱最後一句:「你心我心,手與手 連成一線,為你可分憂,好朋友。」然後在台上雙手合十,分別向四邊觀眾鞠躬。

昨晚有去聽演唱會的Jeana何佩瑜:「開頭氣氛好好,唱咗幾首歌,真係聽得出佢把聲好沙,希望佢好番,快養番好把靚聲。最後宣佈腰斬時,佢都喊,好多人戥佢心痛,我媽咪都喊,我媽咪同細佬都係第一次睇演唱會。」昨晚亦有去睇演唱會的胡杏兒回覆《蘋果》時,佢話:「希望佢快啲快啲好番。」任達華夫婦同樣有入場睇華仔演出,琦琦晚上於微博表示:「今天看到了一個偶像,一個真正的榜樣,佩服他的敬業態度,加油Andy.祝你快速康復,最棒的偶像」

Sammi在IG話原本約好隔日去睇演唱會,但知多年拍檔要腰斬個唱,為對方打氣:「大家都明白你已經盡全力,把最好的演出呈現,聲帶出現問題是不能預計的。Mi非常明白在演唱會『失聲』的感受。今天下午還跟你互text message,約好明晚來看你演唱會…不過,我想華仔知道,mi跟所有觀眾一様,你的身體健康最重要,無論你有甚麼決定,大家都支持你。」

蔡瀚億在IG感謝華仔堅持演出:「由自己親口說出將演出腰斬的勇氣以及那種痛,只有表演者才會體會到。雖然我只看了短短一小時也不夠的演出,但令到我對你的敬重再一步昇華,祝你早日康復,再次燃燒整個舞台!多謝你今晚堅持的演出,多謝你的《如果有一天》。」

(綜合報道/apple daily)