唱過多首蕩氣迴腸情歌的鄭伊健,他的歌曲陪伴大家走過愛情歲月,他的愛情世界很精彩,生命中出現過的女主角有黎芷珊、邵美琪、梁詠琪,經歷過轟動一時的「奪麵雙琪」,最後情歸蒙嘉慧譜出「蒙麵戀」;將於明年2月假紅館開騷的伊健,在facebook轉貼經理人公司帖文,叫網民揀一首他的歌曲,代表走過的愛情歲月,而主角伊健又如何選擇呢?

伊健說:「我哋嘅愛情好複雜,我覺得揀《吻感》,因為我係一個藝人,真真假假,假假真真太複雜,每個時段都有一個回憶,我覺得呢隻歌好啱藝人。」曾經出現的轟烈都過去,蒙嘉慧才是伊健甘為她去蹈火海的人。

「無數 曾經 陪伴我的人
雖已 離開 回憶仍活在我心
留我熱吻 是精彩戲份 重溫永遠都動人」
--鄭伊健《吻感》

事隔6年伊健再開騷,蒙嘉慧靜悄悄拍短片為老公打氣(相關新聞:https://goo.gl/EU4yBT),伊健的笑容從心而發:「開心,其實佢拍唔拍我都開心,感情好穩定先可以做好工作,我哋鍾意嘅嘢好接近,平時係一齊玩大家鍾意嘅嗜好,但到認真工作時就會靜止,畀我可以專心工作,咁樣已經係最好,因為唔需要煩惱任何嘢,可以集中去做好一件事。」

「蒙麵戀」拍拖7年,結婚5年,前年蒙嘉慧接受有線訪問,爆伊健曾經有幾年生日,都寧願留在家中度過,唔敢出街,有年蒙嘉慧不甘心,拉伊健由後門離家慶祝。提起這件事,伊健輕描淡寫地笑說:「有幾年,一生日,我哋鍾意玩挑戰,屋企有後門,我哋走時見到傳媒喺前面等,好有趣,呢件事只係我同佢先知,我哋上咗巴士,返到屋企佢哋都唔知,幾浪漫。」

然而,蒙嘉慧在節目中坦言伊健是受「奪麵雙琪」影響,被陰霾籠罩下才會生日都不敢外出!

現在梁詠琪和鄭伊健都各自找到幸福,他坦然地面對舊事:「都冇嘅,過咗一段時間,都要面對,呢個係你嘅選擇,亦都係人生嚟,當然啦,你問當日嘅情況,嘩,我都唔識處理,覺得多一事不如少一事,盡量啲嘢唔發生就最好,我覺得呢個都係私人生活嚟,但以前都係一個話題,咁都過咗,o依家比較成熟、穩定,我會面對番以前嘅嘢,發生過就係發生過,有啲嘢過咗,你先搵到自己,同埋要面對。」

如果要揀首歌代表人生,伊健會揀《我的歌》:「因為好難得自己有機會做歌手,點解有人聽你唱歌,有好多機緣,呢首歌又係羅記(羅文)喺演唱會唱過,咁啱好似我哋嘅人生,我揀咗做一個歌手,所以我應該唱番呢首歌。」

伊健謹記師傅羅文的格言,認真對待自己鍾意的工作,在娛樂圈打滾30年,今時今日的他名成利就,亦用自己的力量幫助後輩,例如撮合「蒙麵戀」羽毛球情緣的黎諾懿,早前黎諾懿在電台節目自爆曾經窮到住劏房:「喺我最霉嘅時候,伊健會叫我去佢屋企揀衫。」提起此事伊健說:「我覺得佢係得嘅,有啲嘢唔好嘥錢啦,衫係要嚟着,既然佢唔介意,我希望佢着好啲。我哋拍《隨時候命》認識,佢又孝順,雖然呢個圈幾複雜,但可以選擇簡單溝通方法。」

黎諾懿感激伊健仗義相助,問到伊健要感激那些幫過自己的人?他說:「好多,自己一開始就喺電視台,當日肯畀機會簽我嘅人好緊要,就係馮美基,電影係劉偉強,另外仲有戰友林珊珊、陳光榮、羅記、朱祖兒,仲有屋企人,我喺屋邨長大,一個哥一個妹,有啲人一定要發達,但我屋企冇,總之你健全就得,搵到餐晏仔,唔使有任何壓力,就算我入行可能係反對,屋企話唔好做呢啲,搵份工實在啲好冇?我話都實在㗎,到做到有啲成績,屋企從來冇任何要求,到O依家都係咁簡單,大家食餐飯就得。」

(Apple daily)