鄭中基(Ronald)昨日喺尖沙嘴舉行記招,宣佈相隔兩年再踏紅館,喺明年二月初舉行四場《鄭中基One More Time世界巡迴演唱會-香港站》,爸爸鄭東漢、太太余思敏及囝囝鄭梓仁都有到場支持。

演唱會由年卅晚至年初四,中間年初三休息一場,Ronald解釋上次一連唱足四場,最後一場時出現聲沙情況,所以今次會抖一場,若果門票銷售反應熱烈,Ronald指有機會再加開初五一場,甚至放棄休息唱埋初三晚。為咗打擊排隊黨,門票開售首日不設售票處售票,只供網上及電話購票,翌日先會恢復售票處售票。

訪問期間三歲大嘅囝囝梓仁從遠處跑來找Ronald,但佢竟然同囝囝Say Bye Bye,搞到囝囝即時爆喊跑回媽咪身邊,喊住話爸爸唔理自己。

佢即放低手上支咪走去氹番囝囝,之後就抱着囝囝繼續訪問,問到Evan可會像姐姐一樣上台唱歌,佢即用手掩嘴封口,而鄭中基稱仔仔不喜歡唱歌,反而愛打鼓、結他和跳舞。問到Evan和爸爸一齊跳舞好嗎?Evan即點頭,相當可愛。

大女會上台唱歌

提到相隔2年再次在農曆新年開騷,於年三十、初一、二及四,問為何不開初三,他笑言是赤口日,其實因上次連開4場時,第4場已聲沙,所以唱3場就要抖一抖。不過內部訂票已爆滿,他說:「有Plan C嘅,我哋訓練緊啲工作人員,搭台同拆台快啲,睇吓有冇多一日走棧囉。」他稱上次個唱後每個月都有入紙申請紅館都未成功,但今年農曆新年後入紙即成功,所以依然是新年檔期,而聽過不少人說農曆年非好檔期,因大部份人都會外遊度歲 :「咁都要留個人招呼留港嘅人,就我嚟啦!」農曆年可以收利是?他說:「上次啲人以為我派利是,我今次係收利是。」講到大女會上台演唱?他謂:「係呀,上次佢上台唱咗2句,今次佢唱成首。(唱咩歌?)阿女揀,我都未練。」

唔敢再幫人訂飛

講到他為了阻擊黃牛,今次公開售票首日只限網上及電話買飛,售票處遲一日才有得買。他稱經上次經驗今次他不敢再幫人訂飛,並指已沒聽電話很久,但可以打給太太呢!講到政府有意立例杜絕黃牛黨,他說:「有留意到,都要嘅,因為我哋能做到是諗到歌迷唔使再買貴飛,同埋佢哋嘅安全,如果政府去搞就最好啦。」

(綜合報道)