現年47歲的張慧儀於2006年在北京的「平安之家」福利院,遇上患有先天性心臟病而被棄養的小男孩張晃維(Hanson),對方一聲「媽」便將她融化,當時雖知他只可多活數年,但二人緣分極深,慧儀咬緊牙關,誓要窮一生精力,將這名患病養子帶大,如今Hanson奇迹活到15歲,功不可沒的她並未放下擔憂,因為深明兒子時刻要為生存搏鬥,其心臟缺氧問題日益嚴重,口唇發紫,行路愈來愈氣喘,故必須進行名為「Fontan」之手術,慧儀受訪承認已到警戒線:「仔仔心肺功能唔好,血含氧量低,口唇紫黑,唔好話跑步,連斜路都行唔到,醫生話佢必須做呢個手術,遲啲想做都做唔到!」

仔仔樂天積極

面臨挑戰,做母親的當然心痛,但只能以積極和樂天的態度去迎戰。工作不斷的她為珍惜親子相處時光,日前放下所有工作,帶仔仔去拍全家福,其後更展開吃喝玩樂的一天。原來Hanson最愛就是日本「幪面超人電王」動畫及相關產品,慧儀當天與Hanson在酒店High Tea後,便到玩具店買其最愛的「電王」卡,雖然有好多張卡已重複,但為要集齊全套,Hanson只好向媽媽撒嬌,成功購得心頭好,其後兩母子再殺落文具店打「電王」遊戲機,玩足大半天,兒子滿足,媽媽安慰。

反過來安慰媽媽

身為媽媽的慧儀,心緒不寧,連出門都忘記帶鎖匙,但愛玩樂的Hanson相當懂事,知道媽媽擔心自己的病,反過來安慰她,對前路充滿希望的Hanson對媽媽說:「呢個世界咁美好,我要快啲好番,媽媽,你不要擔心!」又主動向她擊掌,自信心超強,教媽媽感動得淚盈於睫。

慧儀受訪透露Hanson手術後,仍要臥床一段長時間,所以趁入院前,帶兒子去開心吓:「我有解釋畀佢聽個手術係點做,遇到嘅問題,我都好心痛,但佢嘅反應係好Easy,好樂天,笑住同我講叫我唔好擔心,只係要求我每天喺醫院陪佢!(手術風險?)係會有,呢個仔心肺功能唔好,又單心室,手術都好複雜,但希望提升血含氧量,口唇唔再發紫、行動自如啲,唔好成日氣喘,生活質素可以改善!(運動唔可以太劇烈?)係,好彩我個仔嘅嗜好較靜態,砌吓Puzzle咁,佢依家冇返學,校長、同學都好關心佢,成日有寄卡問候!」

「我冇錢,但都想出力」

由於仔仔的健康問題,令慧儀於2013年開始接觸兒童心臟慈善機構,最近更當上相關機構的執行委員,幫手籌款:「呢個機構主要幫一啲心臟有問題嘅兒童過渡一啲復康、醫療,甚至心靈上問題,好幫到我,加上佢哋已經做咗20幾年,不斷服務好多基層家庭,好有意義,我冇錢,但都想出力!」

(on.cc東網)