喺日前播出無綫財經資訊台節目《創科導航》介紹本地及外國科技發展,講解腦電波反映人類專注力,又指o依家有好多家長擔心仔女專注力,希望透過腦電波控制玩game嚟訓練小朋友專注力,幫助小朋友改善專注力唔夠或患過度活躍症等問題,不過癲癇症患者唔適用呢個方法。


睇真啲,佢就係曾演《開心樂園》、《為你鍾情》及《殺之戀》等嘅80年代索女柏安妮!唔少網民見息影25年嘅柏安妮,雖然面上留下歲月痕跡,但係仍能一眼認到,坦言人都會老,自然美同內涵先最重要,慨嘆每個人都會老。


柏安妮曾演《開心樂園》、《為你鍾情》、《殺之戀》及《咖哩辣椒》等,佢本身係中、英及馬來西亞混血兒,家境富裕,後嚟被黃百鳴賞識,加入娛圈放棄學業,柏安妮喺1985年加入新藝城,美貌驚為天人,發展順利,佢只喺娛圈逗留8年便離開,1993年拍畢《記得香蕉成熟時》淡出娛圈,曾做無印經理,之後改行做職業治療師,幾年前做埋臨床心理學家,現時係電子公司Playto創辦人之一,柏安妮同老公Calvin,育有兩個囡囡。

從影8年,Ann經過了幾個階段,初入行時跟袁潔瑩、羅美薇、陳加玲一段「開心少女組」的日子最好笑;之後到《霸王花》、《霸王女福星》的打女生涯,吃力但依然好玩;第三階段就是拍陳可辛的戲,不用打的《風塵三俠》正是一個經典。

問誰最令Ann難忘?她說:「張國榮,佢好錫我,樣樣嘢都預我一份,我到家都唔可以聽佢嘅歌,我會喊,一聽到就要熄機,因為好唔開心。」當年張國榮錄《Miss you much》這首歌時,突然打電話找她講開場的旁白,Ann至今仍記得,很惋惜對方的離開:「可能佢覺得自己要做嘅嘢做晒啦。」
Ann雖然生得靚,但在圈中緋聞少之又少,只出道時與鄭浩南拍過拖,及與梁朝偉拍《風塵三俠》時傳過緋聞,她聽到緋聞二字,笑着問:「同邊個?拍拖唔係緋聞喎,我嘅緋聞同邊個呀?」梁朝偉囉!她笑笑說:「係緋聞嚟嘅咩?」莫非是真拍拖不是緋聞?她鬼馬地答:「乜嘢為之真?同人拍戲之嘛,人哋已經同劉嘉玲啦,唔會啦,唔係好啱key喎,佢咁叻。」

(蘋果日報)