坦言擔心患肺癌,現正排期作進一步治療,希望吉人天相:「驚係Cancer,心情梗係唔好同擔心啦!可能係以前食得煙多,有時返大陸登台,人哋畀煙又唔好意思拒絕,但呢一個月已經完全戒咗煙。」他直言家人非常擔心,但相信他們無論精神上或經濟上都會支持自己。

1989年香港小姐季軍梁佩瑚胞弟梁焯滿於1994年在蘭桂坊被電影監製發掘加入娛圈,多年來拍下不少電影,多數演古惑仔角色。最為人熟悉的是1996年他在電影《古惑仔3之隻手遮天》飾演的「肥屍」,與陳小春互罵。

惟多年來星途平平,多演小角色,反而黑仔事件一單接一單,2003年梁焯滿年與拍拖3年的女友陳靜霞結婚,惟去年有傳他與芭蕾舞老師Jessica過從甚密,事後他澄清2006年已與陳靜霞離婚,前妻更在去年因病離世。

唔介意被叫茄喱啡

昨日梁焯滿被發現現身伊利沙伯醫院胸肺科,身形瘦削的他拿着一袋文件,全程愁容滿面,又頻頻傾電話及Send訊息,在醫院走廊踱步。事後記者致電梁焯滿求證,他承認到醫院求診,因最近做身體檢查時發現肺部有事,照X光肺部出現陰影,可大可小!

梁焯滿坦言擔心患肺癌,現正排期作進一步治療,希望吉人天相:「驚係Cancer,心情梗係唔好同擔心啦!可能係以前食得煙多,有時返大陸登台,人哋畀煙又唔好意思拒絕,但呢一個月已經完全戒咗煙。」他直言家人非常擔心,但相信他們無論精神上或經濟上都會支持自己。

問到其經濟狀況,梁焯滿表示有買保險,加上近年經常登台,又有執導拍戲。對於人生似乎充滿黑仔事,樂觀的他說:「每個人都有高低起伏啦,我又唔會諗得太悲觀,好似拍戲咁,以前會介意人哋話我係茄喱啡,但近年已經冇所謂,既然我鍾意呢個行業,就會一直做落去。」

不影響搏殺計劃

梁焯滿又稱即使健康出現問題,仍然不會停工,繼續登台搵銀,並會擴充汽車美容生意業務。而他早前自編自導自演的內地網絡大電影,請來一眾好友參演,計劃再拍一部,更兼任投資者:「內地市場好大,唔想放過呢個機會,個病再睇吓點,暫時唔影響我搏殺嘅計劃。」

(on.cc東網)