68歲的薛家燕人生閱歷豐富,婚姻失敗造成不可磨滅的烙印,猶幸兩女一子陪伴她走過幽暗低谷,亦成為她的精神支柱!時光荏苒,薛家燕對離婚後首個母親節仍歷歷在目:「當時冇心情,但幾個仔女去快餐店買咗啲嘢返嚟食,話要同我慶祝,我攞住個包食唔落,淨係識流淚!」

大家姐幫手教細佬妹

當上帝關了一扇門,必打開另一扇窗!這段失敗的過去令三子女更加團結,成為薛家燕復出的後盾,同時她的事業喜迎「第二春」。大女兒石祐珊見媽媽工作忙,在家擔起管教弟妹的責任,難怪薛家燕笑謂:「家姐對細佬妹仲嚴過我。我嘅仔女好生性,好似當年我攞模範母親獎,我都話個獎有一半係屬於我啲仔女嘅。」三位子女如今各有發展,兒子Jackson更成立製作公司當老闆,為不同企業製作短片以及廣告片,兼且正在進修電影專業培訓課程,自令薛家燕十分安慰。

爆仔仔「瘀事」

薛家燕坦言這些年的母親節對她來說苦樂參半,令她最窩心感動的一次,要算是三位兒女夾錢送她「珠寶」:「佢哋攞住800蚊,去金舖買咗個印有『母』字嘅金牌畀我,我珍藏到依家。嗰時Jackson得7歲,有日我發現佢有張欠單寫畀家姐細妹,內容係話欠佢哋二百幾蚊,下個月一定還,原來佢將啲零用錢買晒嘢食!」在旁的Jackson聞得「瘀事」即謂:「呢件事令我唔敢再問人借錢囉。」

激冧新抱仔

即將到來的母親節為薛家燕來說,可謂意義非凡,事關她將多了一位「女兒」:「Jackson同女友Zoe結婚,我咪多咗個女囉。我呢個新抱好細心,又知慳識儉,呢排大家咁忙,佢仲煲湯畀大家飲,其實佢工作都好忙㗎。」

薛家燕將自己的幸福與人分享,這天更帶同兒子及未來新抱到單親協會,向單親人士及小朋友派發自己出品的朱古力,席間更獻唱娛賓,度過了一個有意義的下午!

(on.cc東網)