香港演藝界內地發展協進會今日於灣仔會展嘅影視娛樂博覽(簡稱:演藝內協會),正式成立,儀式後,創會會長成龍聯同副會長汪明荃、執行會長曾志偉等接受傳媒訪問。成龍、志偉同阿姐等一齊接受傳媒訪問。(攝影:林賓尼)

講到成立內協會可遇到任何困難?成龍聞言即時「嘩」咗出嚟:「我淨係成立中國特技人公會,都用咗20年,因為中國實在太大,要link up所有嘢一齊呢,係好辛苦嘅,今次我哋都嘥咗好多年。」

成龍於台上發言。

志偉即補充話:「用咗年幾,喺2016年10月我哋第一次入去,其實點解我哋要入去呢,因為最重要係,大家都仲記得張嘉輝事件嗰陣係剪接師張嘉輝收唔到錢,俾人打嗰次,我哋就覺得需要有個對口,不如有一個會,等佢哋可以知道同邊個對口,返嚟咪構思成立,所以就有一個咁長嘅名『香港演藝界內地發展協進會』,但都要經過好多部門承認呀,經好多拜訪,等到今時今日,十九大之後喇,習主席都幫助到成件事,係呢個時候成立喇,趁住今次FILMART成立囉!」阿姐與志偉

阿姐再補充:「其實o依家乜都要天時地利人和啦,香港人上內地工作,係會遇到好多困難,大家都會聽聞嘅,但就未有一班人肯企出嚟,而且要配合國家嘅政策,好似大灣區啦,主要佢係一個廣東文化啦,起碼解決咗語言障礙,咁好似就容易啲,而且佢哋都好似有睇香港嘅節目、電影,諗住咁樣會容易啲囉,作為一個開始先。」

大合照容祖兒

問到目前有何大計劃進行中?志偉坦言,其實創會成員呀,其他屬會,好似導演會、演藝人協會,各大協會嘅會長去大灣區行一次,返嚟就同啲會員講大灣區嘅情況,個機遇係點,其實大灣區o依家有7千幾萬人,連周邊有埋億幾人,都可以用粵語,好似今朝都講到想同邵氏拍部賀歲片,係粵語嘅,咁大灣區嘅人睇,億幾人睇,咁黃子華都有4千幾萬,到時就唔止啦,可能億幾㗎喇嘛。咁我哋拍廣東電影嘅成本就高咗好多喇,呢個都係一個機遇嚟!」張嘉輝當年被打後,於微博貼圖展示傷勢。(資料圖片)

張嘉輝(右)曾奪得香港金像獎最佳剪接(資料圖片)

(蘋果日報)

留言