睇嚟真係好事近!

36歲袁偉豪(Ben)與26歲張寶兒(Bowie)去年5月拍攝無綫旅遊節目《打工捱世界Ⅱ》時火速撻着,雖然相戀不足一年,但兩人愛得甜蜜蜜,早前Ben被問及結婚計劃時,他曾表示:「唔排除任何可能性。(接受先有B後結婚?)睇到時有冇呢個Feel囉!當然都要尊重寶兒家人。」可見他早已認定Bowie為結婚對象。

每日都好事近

而適逢新春佳節,前日Ben特地與女友往中環見家長,當日下午四時許,他先驅車往女友位於將軍澳的寓所,並於香閨逗留個多小時後才接載女友直駛中環,兩人下車時見記者在場亦笑笑口,提及二人是否趕往見家長傾婚事,Ben尷尬說:「拜年啫。」問到Bowie好事近時,待嫁的她即風騷甜爆說:「我哋每一日都好事近,每一日都充滿幸運。」

齊齊睇家電

及後兩人前往了商場的電器店,未幾即見Bowie父母及弟弟前來會合,期間Ben與Bowie父母有傾有講,又齊齊研究音響等電器,一行人之後拉隊往附近食肆晚膳,席上Ben亦「融入家中」,與未來外父外母傾到笑笑口之餘,體貼的他又不時為他們斟茶遞水,逗留個多小時Ben主動往埋單後,便與女友先行離開往取車。Bowie父母步出食肆時,被問對未來女婿是否很滿意,二人初時笑而不答,再問張母Ben值幾多分,她即四萬口說:「100分。」

Bowie事後接受訪問時,透露屋企近日要裝修,故Ben與他們一家行街揀選電器,順便給予意見。問到其父是否跟Ben平時都傾得很投契時,Bowie笑言:「大家都知佢對生活品味不嬲都好講究啦!都係傾啲音響嘢,大家溝通吓啫!大家行到夜咪一齊人食飯囉!冇話專登約定! (屋企人對Ben好滿意?)佢哋好多嘢都由得我,見我事業、生活各樣都好,都好開心。(父母有冇催婚?趕做狗年新娘?)呢啲隨緣啦!」至於Ben接受訪問時坦言:「我只係幫佢哋選擇一啲家庭電器同拜年,我哋好好,多謝大家關心。」

出動睇家電。

之後食好嘢。

負責埋單。

睇吓電視咁。

傾婚事?

袁偉豪未來外母畀佢100分!

張寶兒話日日都好事近!

袁偉豪密密食。

等你哋好消息呀!
(東方日報)