呢單料夠晒爆!

著名音樂人黎小田(Michael)一連兩場紅館《小田金曲50年作品演唱會》開鑼,因本來的煙花關係,演唱會延遲至9時半開場,騷前大會叫觀眾為日前大埔巴士車禍喪生的人士默哀一分鐘。然後幾個財神出場派利是給觀眾,接着演唱會開始,甫開騷播放Michael的成長相片及其作品名稱,然後身穿紅色唐裝的他升上台中彈琴,並唱出幾句《大地恩情》,接着跟大家打招呼:「恭喜發財!多謝大家年初二嚟紅館睇我演唱會,我要多謝好多人,包括台前幕後工作人員、樂隊、幫我獻唱嘅歌手。」然後就到台下樂隊彈琴。

開騷前為大埔巴士車禍喪生的人士默哀一分鐘。

嘉賓有好多人,包括曾路德。
群星拱照黎小田

全晚有很多嘉賓歌手前來助陣,包括曾路得、柳影虹、葉振棠、黎瑞恩、胡渭康、林利、陳曉東、湯寶如、黃百鳴、麥潔文、吳浩康、衛蘭、衛詩、王馨平、側田、薛家燕等廿多位歌手。其中柳影虹唱完《少年黃飛鴻》後,表示見到Michael想喊及要下跪,感動表示:「好感激Michael哥,做新人好艱難,但Michael哥畀好多機會新人,我訓練班出嚟之後畀咗好多主題曲同插曲我唱,所以我要半跪你!我好恨嚟你演唱會,終於喺我62歲嘅今年恨到,Keep得如何呀?我6兜2啦。」觀眾即拍手。

小肥

胡渭康(左)、林利

陳曉東

黃百鳴

范振鋒

佢搞笑話喺個台上面行咗一圈。

唔知黎小田同薛家燕係咪真嘅呢?

跟住播出黎小田嘅童年照。

柳影虹話恨咗好耐嚟呢個演唱會。

葉振棠

黃翊

湯寶如喺台上話希望黎小田同家燕姐可以拉埋天窗。

麥潔文

吳浩康

但係都收唔到利是。

黎小田着到紅噹噹出場。

62歲嘅柳影虹保養得宜。

黎瑞恩

呂珊

湯寶如仲爆料話見到黎小田同薛家燕眉來眼去。

衛蘭、衛詩

王馨平着住大露背登場。

側田

今年結婚?湯寶如爆黎小田同薛家燕有景轟

台上表演「扑」木魚

然後湯寶如(湯記)唱完《似火探戈》後,行去與Michael傾偈,敲木魚的Michael話自己「扑」木魚,湯記即話:「唔明點解男人咁鍾意講呢啲『扑』呀,係敲。」之後她又爆料:「希望今年你同家燕姐可以拉埋天窗。」觀眾即大笑,她續笑言:「你同家燕姐嗰啲眉來眼去我睇到,我依家先爆你大鑊。」Michael即謂:「女仔講埋嘅咁嘅嘢。」其後身穿大露背衫魚尾長裙的王馨平出場繞場一周唱《留住你今晚》,之後笑言:「我知年初二喺紅館係有個傳統,就係有利是收,但我頭先行一圈係冇嘅。」

(東方日報)