有網友戲言過年不外乎三件事,開枱打牌、逗利是,最後就是看電視無限重播《家有囍事》。雖然有點誇張,事實上《家》片演員陣容強勁張國榮、周星馳及張曼玉,當時都是獨當一面。此片監製兼戲中演大佬常滿的黃百鳴,早前在遊艇上接受傳媒訪問,大爆當年這部經典片的軼事。

黃百鳴的圖片搜尋結果

(資料圖片)

黃百鳴笑言當初找周星馳演出是逼於無奈,原先構思並沒有星爺:「最先呢三兄弟角色,係林子祥做大佬、張國榮同我,我就做個camp camp哋,拍吳君如做個tom boy ,張國榮做周星馳嘅角色,就拍張曼玉,點知林子祥(美國)間屋火燭,喺美國返唔到嚟。要即刻換人囉,咁我第一時間就搵周潤發,點知佢話做緊,又係賀歲喎!嗰個叫做《我愛扭紋柴》,咁即係同你對打台。左搵右搵,咦!咁嗰陣時周星馳啱啱冒起緊,咁就搵佢傾啦!」

黃百鳴大數星爺

當年星爺開了一個天價,但黃百鳴一樣照付:「我趕住要開拍,我明知佢收緊人哋200萬,佢要攞我800萬,我都畀佢,條友仔梗係𦧲飯應啦。佢仲有個要求,睇完個劇本,佢話可唔可以畀我同張曼玉做對手呀。我話唔得,我同佢講『錢你就攞足喇!嗰個對手係張國榮,已經定好咗,我話有兩個角色畀你揀,一係你就做個花心老公,一係就做個camp camp哋。』佢話打死『我都唔做個camp camp哋,寧願做個花心老公。』」

《家有囍事》

張國榮當時已經退出返到加拿大,黃百鳴着《家》片導演高志森必定要令到他復出,高志森亦完成任務。當張國榮下機返港當日,就要找黃百鳴飲茶傾偈,黃百鳴說:「一坐低就話,嗱,我睇完個劇本,你唔好同我爭,我要做camp camp哋嗰個,個對手係毛舜筠,因為我哋兩個做係一定贏嘅。」難得張國榮肯演乸型角色,黃百鳴自然順水推舟答應,他說:「嗰時我話『咁得啦,我唔會同你爭,我畀你啦!咁我惟有做個花心老公啦!』跟住就打個電話畀周星馳,同佢講『喂,仔你恨到喇!o依家真係你同張曼玉做對手。』」

周星馳當時主動要求要與張曼玉合作,最終亦得償所願。

 

 

 

(Apple Daily)

留言