馬清儀在首屆健美小姐奪冠後加入娛樂圈,拍過不少劇集,如《孖仔孖心肝》、《天龍八部》、《天地男兒》、《鑑證實錄》等等。馬清儀感情事一向低調,有報道指她在圈中忽然銷聲匿跡一段時間,有指她跟無綫高層趙崇文(上圖左)曾拍拖,趙崇文早年稱健康情況欠佳,跟無綫請病假休息,盛傳趙崇文中風,後來找氣功師傅治療,馬清儀性格大癲大肺,不過在趙崇文危難時,馬清儀沒遺棄男友,有情有義,待在加拿大休息。

今日登出的訃文指,馬清儀於本月7日在嘉諾撒醫院離世,終年64歲,馬清儀弟弟馬清偉亦已證實消息。

馬清儀在《孖仔孖心肝》與梁家仁(上圖左)有不少對手戲,對於馬清儀的離世,梁家仁深感慨嘆:「我哋呢啲年紀,身邊嘅朋友一路一路少,真係要珍惜身體同埋做自己開心嘅嘢,聽到呢個消息覺得好婉惜,當年同佢合作,雖然佢好有錢,但一啲有錢人嘅架子都冇,永冇遲到早退,又Nice,真係一個好好嘅人。」

 

 (蘋果日報、東方日報)

留言