娛樂圈夫妻郭偉亮與葉佩雯為ViuTV錄影節目《飯聚現場》,郭偉亮擔任節目主持人,邀請太太一齊食飯,更親自下廚,煮太太最愛的納豆與臭豆腐!

葉佩雯直言驚喜,事前並不知道老公會下廚:「我特登留肚過嚟食飯,點知嚟到知道係佢煮,我就驚喇,早知食定少少嘢啦,不過都好好食!」

郭偉亮指太太最鍾意食榴槤,臭豆腐及納豆,被問到會否再為太太下廚?葉佩雯代答說:「佢(郭偉亮)話係最後一次!」

葉佩雯在節目中感動到喊,她說:「係因為有一啲片段播出嚟,係讚我嘅,佢好少讚我㗎嘛,但係知道佢講真心話,好感動!」

兩人將於11月23日便結婚6周年,問會怎樣慶祝?葉佩雯說:「唔會下廚啦,畀我放假啦,可能出Trip,都未定!今年係結婚6周年,相識就17年!」

她透露與郭偉亮拍拖初期,曾問對方二人可以拍拖多久,因為自己最長的一個男友是拍拖5年,郭偉亮當時就對她說:「一定會過5年,因為信得過大家!」

(on.cc 東網)